Op het moment dat het wetsvoorstel “Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte” in werking treedt, bestaat er een wettelijke basis voor het verstrekken van belastinggegevens door de Belastingdienst aan verhuurders. Met de belastinggegevens kan een voorstel tot huurverhoging inkomensafhankelijk worden gemaakt. Vooralsnog is er echter geen sprake van inwerkingtreding; de belastinggegevens zijn daarom nog even privé.
Eind 2011 heeft de regering het wetsvoorstel “Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte (huurverhoging op grond van inkomen)” ingediend. De Tweede Kamer heeft op 12 april 2012 met het wetsvoorstel ingestemd. Nu zal de Eerste Kamer zich er nog over moeten uitlaten.
Het doel van het voorstel is om bij woningen uit de gereguleerde huursector de jaarlijkse huurverhoging af te kunnen stemmen op het huishoudinkomen. Bij een huishoudinkomen van meer dan € 43.000,-- kan de verhuurder aan de huurder een voorstel tot huurverhoging doen waarbij de verhoging hoger is dan het inflatiepercentage, met een maximum van 5 procentpunt. Bij het voorstel tot huurverhoging moet een verklaring van de Belastingdienst worden gevoegd.
Het is de bedoeling dat de wet op 1 juli 2012 in werking treedt. Met het oog op die datum van inwerkingtreding heeft de staatssecretaris van Financiën op 31 januari 2012 aan de Belastingdienst ontheffing verleend van de fiscale geheimhoudingsplicht. Om inkomensafhankelijke huurverhogingen per 1 juli 2012 mogelijk te maken dient de Belangdienst de gegevens namelijk voor medio mei aan de verhuurders te verstrekken.
De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag heeft zich op 13 april 2012 gebogen over de vraag of het ontheffingsbesluit van de staatssecretaris van Financiën de toets van artikel 8 onder f Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) kan doorstaan. De voorzieningenrechter heeft met andere woorden de vraag beantwoord of het belang om al per 1 juli 2012 de extra huurverhoging door te voeren zwaarder dient te wegen dan het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de huurder. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat het belang van de huurder zwaarder weegt. Daarvoor acht hij doorslaggevend dat de verstrekking van gegevens niet meer ongedaan kan worden gemaakt als de wet niet voor 1 juli 2012 in werking is getreden. Verder wordt overwogen dat het hoe dan ook onzeker is of de beoogde datum van inwerkingtreding kan worden gehaald. De minister heeft op 19 april 2012 laten weten dat dit niet het geval is.
De onzekerheid die al rondom het wetsvoorstel bestond, is door de uitspraak van de voorzieningenrechter Den Haag alleen maar groter geworden. Woningcorporaties hebben al aangegeven dat de huren in ieder geval niet per 1 juli 2012 maximaal zullen worden verhoogd. De belastinggegevens van huurders blijven op die manier dan ook nog even privé.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sanne Balkema (tel. 023 5530 230; balkema@potjonker.nl) of een van de andere advocaten van de sectie Vastgoedrecht van Pot Jonker Seunke Advocaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten