Pagina's

donderdag 20 december 2012

Verruiming aansprakelijkheid bestuurder

In een interessant arrest van 23 november 2012 heeft de Hoge Raad de mogelijkheden voor het persoonlijk aansprakelijk stellen van een bestuurder verruimd. In deze zaak presenteerde de bestuurder van een vennootschap zich als bemiddelaar bij de verkoop van vastgoed aan de Spaanse Costa Blanca. De kopers van het vastgoed werden geconfronteerd met het afbreken daarvan wegens problemen met de benodigde bouwvergunningen. De kopers hebben de bemiddelende vennootschap en haar bestuurder hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de door hen geleden schade. Volgens kopers hebben de vennootschap en de bestuurder onrechtmatig gehandeld door hen niet op de hoogte te stellen van het feit dat de betreffende villa’s illegaal waren gebouwd en er een risico op sloop bestond.

De Hoge Raad oordeelt dat een bestuurder naast de vennootschap aansprakelijk kan zijn voor onrechtmatig handelen van die vennootschap, indien hem in dat verband een ernstig verwijt kan worden gemaakt omdat hij dat handelen in verband met de kenbare belangen van de benadeelde had moeten voorkomen. Belangrijk daarbij is dat dit ook geldt buiten het geval van het onbetaald en onverhaalbaar blijven van een vordering van een schuldeiser, hetgeen een verruiming oplevert van de aansprakelijkheidmogelijkheden voortvloeiend uit het eerder door de Hoge Raad gewezen arrest Ontvanger/Roelofsen.

Daarnaast heeft de Hoge Raad in deze zaak geoordeeld dat de bestuurder aansprakelijk werd gehouden op de grond dat hij in strijd handelde met een op hem persoonlijk rustende zorgvuldigheidsverplichting en dus niet voor onrechtmatig handelen van de vennootschap. Voor zo’n zelfstandige aansprakelijkheid gelden volgens de Hoge Raad de gewone regels van onrechtmatige daad en is niet vereist dat de bestuurder een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Dat geldt volgens de Raad ook voor dit geval waarin het onrechtmatig handelen van de bestuurder maatschappelijk ook als handelen van de vennootschap heeft te gelden, zodat ook de vennootschap zelf op grond van onrechtmatige daad aansprakelijk kan worden gesteld.

HR 23 november 2012, LJN BX5881

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Mendel (023 – 5 530 230 of mendel@potjonker.nl).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten