Pagina's

maandag 10 september 2012

Wet bestuur en toezicht

Op het gebied van het ondernemingsrecht staat het een en ander te gebeuren de komende tijd. Niet alleen treedt op 1 oktober 2012 de Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht in werking, ook wordt in wetgevingsland gewerkt aan de Wet bestuur en toezicht. Wat gaat er veranderen met de inwerkingtreding van deze wet?

One tier board
Om te beginnen komt er een wettelijke basis voor het instellen van een zogenaamde ‘one tier board’. De bestuurstaken en toezichtstaken hoeven niet langer uitgeoefend te worden door het bestuur respectievelijk de raad van commissarissen (de zogenaamde ‘two tier board’). Wettelijk wordt de mogelijkheid geboden om binnen het bestuur twee soorten bestuurders te onderscheiden: uitvoerende bestuurders en niet-uitvoerende bestuurders. De niet-uitvoerende bestuurders hebben binnen de ‘one tier board’ een toezichthoudende taak op de uitvoerende bestuurders.

Het grote voordeel van een ‘one tier board’ is volgens de wetgever dat niet-uitvoerende bestuurders nauwer betrokken zijn bij de besluitvorming binnen het bestuur dan commissarissen. Daarnaast kunnen zij ook meer invloed uitoefenen op het bestuur dan commissarissen. Dit moet het toezicht binnen een rechtspersoon verbeteren. De keerzijde is echter dat de niet-uitvoerende bestuurders wel tezamen met de uitvoerende bestuurders de bestuursverantwoordelijkheid dragen. Een niet-uitvoerende bestuurder kan dus op gelijke voet met een uitvoerende bestuurder aansprakelijk worden gesteld.

In samenhang met het voorgaande wordt door de Wet bestuur en toezicht ook artikel 2:9 BW gewijzigd. Dit artikel regelt de interne aansprakelijkheid van een bestuurder ten opzichte van de rechtspersoon. In het nieuwe artikel 2:9 BW wordt duidelijk vastgelegd dat er een taakverdeling kan zijn binnen het bestuur (bijvoorbeeld uitvoerende bestuurders en niet-uitvoerende bestuurders) en dat bestuurders, mede gelet op die taakverdeling, zich kunnen disculperen van aansprakelijkheid.

Andere wijzigingen
Naast de wettelijke verankering van de mogelijkheid tot het instellen van een ‘one tier board’ en de wijziging van artikel 2:9 BW brengt de Wet bestuur en toezicht nog andere wijzigingen met zich mee. Zo mogen bestuurders en commissarissen van grote rechtspersonen slechts een beperkt aantal functies bekleden. De gedachte van de wetgever is dat een bestuurder of commissaris zijn aandacht niet over te veel zaken zou moeten verdelen. Verder moet er binnen grote rechtspersonen een evenwichtige verdeling zijn tussen mannen en vrouwen binnen het bestuur en de raad van commissarissen.

Inwerkingtreding
Het is nog niet duidelijk wanneer de Wet bestuur en toezicht in werking zal treden. Aangezien op dit moment de Reparatiewet Wet bestuur en toezicht in de Eerste Kamer wordt behandeld, is de verwachting dat dit op zijn vroegst op 1 januari 2013 zal zijn. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte.

(Zie voor meer informatie over Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht het artikel “Vereenvoudiging en flexibilisering van het Nederlands BV-recht”)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Suzanne Peekel (peekel@potjonker.nl of 023 553 0230) of een van de andere advocaten van de sectie Ondernemingsrecht van Pot Jonker Seunke advocaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten